ProgramPécsi Taizé Találkozó

A blog a 2009-es pécsi Taizé Találkozó előkészületeit, majd később magát a találkozót mutatja be.

Friss topikok

 • tersyxus: Nagy kéréssel fordulok hozzátok! Nincs valaki, aki még tudna 1-2 helyet szorítani maga mellé kisbu... (2009.11.30. 13:40) Taizé Európatalálkozó Poznanban
 • etyek: Az IGEN TV riportja: tv.igen.hu/1061-ismerkedok-es-elcsendesulok.html (2009.11.04. 18:11) Néhány video a YouTuberól
 • Lóribi: Menj, vidd e lángot, szent ez a tűz! Milyen lenne olyan országban élni, ahol az emberek megbíznak... (2009.10.31. 18:11) Üdvözlet Ukrajnából
 • NDT: Ha netán a média visszhangjait egy helyre gyűjtenétek, szóljatok, és küldök linkeket, ahová én íro... (2009.10.26. 18:22) Hogy mások is lássák

Linkblog

Ima Pécsett szeptember 30-án, a "Teremtés ünnepén"

2010.09.28. 23:21 Cornflower

Taizé énekes ima lesz szeptember 30-án, a Pécsi Hittudományi Főiskolán, este 19:00tól.

Az ima egy egész napos programsorozatot zár majd. A csütörtök délután programjai a következők lesznek:

A Teremtés ünnepe Pécsett is!

A Teremtés ünnepe Pécsett is!

 

Helyi program a Teremtés ünnepe rendezvénysorozat keretében
2010.  szeptember 30. Szent Jeromos napja, 12.00-19.00

Helyszín: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

 

 

Párhuzamosan futó műhelyek:

 • Mesék zöldségekről és gyümölcsökről
 • Kóstold meg az őszt! - Egyél hazait!
 • Régiből újat! Kézműveskedés. Hozz valamit, amiből lehetne valami újat alkotni...mi is készülünk!
 • Társasjátékok a környezetvédelemről, a babok sokféleségéről...
 • "Mi közöd hozzá?"  Összefüggések természetben és a társadalomban, avagy játékos feladatok a tisztánlátás kedvéért
 • Szép és realista filmek egymás után
 • 19.00-20.00 Taizé imádság

 

Várunk midnenkit szeretettel!

Szólj hozzá!

Címkék: pécs teremtés ima

Irány Taizé biciklivel, vagy busszal

2010.06.18. 22:28 Cornflower

Egy jó kezdeményezésnek köszönhetően el lehet jutni Magyarországról Taizébe biciklivel is szervezett csoporttal. Bővebben itt olvashatóak a pontos információk:

bicikliveltaizebe.freeblog.hu/

Van lehetőség utazni továbbá busszal is Pécsről Taizébe. Az utazás időpontja július 17-26. Az ezzel kapcsolatos információk a pecs.egyhazmegye.hu/zarandoklatok.html#zarandokutak_2010 oldalon érhetők el. Még várják a jelentkezőket.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs magyarország 2010 zarándoklat taizé

Ima Pécsett 2010. június 3-án

2010.06.01. 17:50 Cornflower

Elérkeztünk a nyár kezdetéhez - bár ez az időjáráson és a vizsgaidőszak miatt még nem látszik :) - és szeptemberig az utolsó imaalkalomhoz is.

Az ima helyszíne: Pécs, Belvárosi templom (Dzsámi)

Időpont: 2010. június 3., csütörtök, 19:00

Az ima előkészületei 18:40 - től kezdődnek, zenészpróbával és "tereprendezéssel". Ha vannak kérdések a nyári Taizéi zarándoklattal kapcsolatban, akkor azokat is szívesen látjuk!

                                                                           

                                                              Várunk mindenkit szeretettel!                                                       

Szólj hozzá!

Címkék: pécs ima taizé

A zarándokút egyik állomásán

2009.11.27. 10:31 Johannesz

Október23.10:52.Különvonat.Pécs. 
Tévedés ne essék! Október 23 és az 1956-ban elesettekre emlékezik a magyar nemzet. Igaz, akkor is volt különvonat, s talán 10:52-kor indult, de a végállomás az talán más volt. Teljesen más. Minket Pécsre vitt a különvonat, ahol egy szinte három napos lelki   megerősödésre hivtak a Taizé közösségből érkezett testvérek és nem utolsó sorban a pécsi lakosok. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy lehetetlen három napot úgy eltölteni egy idegen városba, sőt egy idegen országba, hogy teljesen otthonosan érezzük magunkat benne. Nekem sem megy ez könnyen, de azt érzem, hogy e három nap alatt sikeült magamévá érezni ezt a helyet, és ebben az ott élő és oda érkező fiatalok (és nem csak) sokat segítettek. Miután a vonaton olyan emberekkel talakoztam újra, akikkel sok évvel ezelőtt éppen Taizében vagy akár egy téli találkozó alkalmával, megismertem a vendégfogadó családot, aki már izgatottan várta a pillanatot amikor megismerhet. Panni néni már az első perctől fiainak és lányainak nevezett bennünket és egy pillanatig sem esett nehezére 6 újonnan érkezett vendégét mindennen ellátni. Hát nem fantasztikusak az emberek? 

Majdnem 3000 fiatal gyűlt össze, és nem túlzás, ha azt mondom, hogy a világ szinte minden részéről, és nem utolsó sorban Magyarország egész területéről érkeztek. Sokan voltak a környező országokból (Horvátország, Ukrajna, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina), de voltak akik távolabbi országokból is ellátogattak erre a találkozóra, így például Szlovákia, Ausztria, Németország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Királyság, Spanyolország, Litvánia, Finnország, Egyesült Államok, Brazilia, Porto Rico, Kongó, Egyiptom és Japán.

Ennek a hétvégének a programja úgy volt kialakítva, hogy mindenki kedvére választhasson magának, illetve hogy alkalom legyen arra is, hogy minél több emberrel ismerkedjen meg. A nap mint ahogyan az a franciaországi kis faluban is, a három ima köré csoportosúlt. Minden reggel a vendégfogadó család gyülekezetébe kezdődött. Ott imádkoztunk együtt, majd kis csopotokra oszolva ismerkedtünk, beszélgettünk, és természetesen játszodtunk. Eddig soha nem látott arcok, immár jó barátként tekintettek ránk, és a sok fiatal között, imitt-amott mindig köszönt valaki...és még csak egy nap sem telt el! A legszebb élményem talán ez a kiscsoportos beszélgetés. Jó volt különböző országokból érkezett emberekkel beszélgetni, és jó volt látni azt, hogy mindenki őszinte és nyitott tudott lenni. Nagy meglepetésemre volt olyan csoporttársam is, akivel együtt töltöttünk egy hónapot a francia kis faluban, Taizében. „Kicsi ez a világ!”-  szokták mondani.

Az ebéd és a déli ima megint összegyűjtötte a többezer fiatalt, s ha valaki azt gondolná, hogy nincsenek csodák, akkor bizony nagyot téved. Az ebédre váró fiatalok sora, hosszú volt. Egy adott ponton azt gondoltam végtelen, hiszen a harmadik utcasaroknál járhattunk már, mikor a sor végét még alig láttuk, és mégis fél óra után már azon gondolkodtunk mi is volt az ebéd, vagy talán azon, hogy az ima után milyen műhelyfoglalkozást válasszunk, hiszen nagyon bő volt ott is a kínálat. Ezt követte ismét a „vacsora csoda”, majd az esti ima, ami teljessé tette a napot. 3000 ember együtt imádkozik és énekel. Együtt élvezi a csendet és egy Istenhez szól. Megszűnik a vallás és csak a hit számít. Nem számít milyen nemzetiségű vagy milyen vallású ember ül mellettem, az Istenben egyek vagyunk. Ezt mind elfogadtuk. Sokan érkeztek úgy erre a találkozóra, hogy nem jártak még soha Taizében, vagy akár nem is tudták milyen az a hely, vagy mi is történik ott pontosan, de valamit itt kaptak...talán egy életre szóló ajándékot. Volt aki a csendben, volt aki Alois testvér szavaiból, de volt aki az énekek sorai közt találta meg a lelki táplálékot, amit elvihetett magával bárhol is él.

A vasárnap különleges volt. A reggeli misét a családi ebéd követte, s bár tudtuk, hogy hamarosan búcsúznunk kell, megígértük egymásnak, hogy hamarosan ismét találkozunk.  
Együtt mentünk el a déli, hazautazásunk előtti imára. A központi dómban imádkoztunk és meggyújtottuk azt a gyertyát, ami a remény, feltámadás, szeretet, összetartozás és még így sorolhatnám jelképet viselte. Ezzel búcsút vettünk Pécstől, egymástól, de még egy utolsó közös fényképet készítettünk azért.

 
(Én,köszönöm és hálás vagyok mindenki munkájáért és mindenki ottlétéért.) 
 S bár, Pécsen már nagy a készülődés a kultúrális főváros szerepének betöltésére, de a főpróba úgy vélem, már megvolt. És nagyon jó volt. Most már jöhet az előadás!
 

Bodor Emőke

Szólj hozzá!

Címkék: kép pécs beszámoló kolozsvar találkozó taizé

Ismét folytatódnak az imák Pécsett

2009.11.18. 01:42 Cornflower

Lehetőség nyílik arra is, hogy elkezdjünk készülni az év végi poznani találkozóra.

Imádság

A következő taizé énekes imádság nov. 19-én, 19:00 órától lesz.
Helyszín: Pécs, Ágoston téri templom
Az ima előtt énekpróbát tartunk 18:30-tól a templomban.
Az imádság zenei szolgálatához szükségünk van zenészekre is (ld. gitár, furulya, stb.)

Az ezt követő imádság dec.3-án lesz, szintén 19:00 órától. Az ima előtt itt is lesz énekpróba 18:30 - tól.
Helyszín: Pécs, Evangélikus kápolna, Dischka Gy. utca

Poznan

Még mindig lehet jelentkezni Poznanba az év végi találkozóra.
Bővebb információt a www.taize.fr, a taize.kimiroda.hu honlapokon,
a pecs.poznan@gmail.com e-mail címen lehet kapni, ill. a nov. 19 -ei ima után személyesen is lehet érdeklődni a részletek iránt.

Mindenkitvárunk szeretettel!

Szólj hozzá!

Taizé Európatalálkozó Poznanban

2009.11.11. 14:07 Johannesz

Bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt a poznani találkozón. Lehetőség szerint csatlakozzatok egy plébániai csoporthoz vagy közösséghez. A KIM-iroda idén is szervez közös utazást azoknak, akik más fiatalokkal közösen szeretnének részt venni a találkozón. Részletek itt: http://taize.kimiroda.hu

Azok, akik Pécsről szeretnének indulni, további információkat kérhetnek akár itt a blogon, vagy a pecs.poznan@gmail.com e-mail címen.  A Pécsről indulók ugyanezen a címen jelentkezhetnek a találkozóra.

Utiköltség
nevember 23-ig jelentkezők és befizetők számára 16.000.-
november 24-december 1-ig jelentkezők számára 20.000.-

December 1 után már nem lehet jelentkezni!

A találkozón a szervezők 50 euro (kb. 13.000 Ft) hozzájárulást kérnek, mely hasonlóan a pécsi találkozóhoz tartalmazza majd az étkezést és az egyéb költségeket.

Ha egyénileg utaznátok (autóval, vonattal), kérjük, látogassatok el a http://www.taize.fr/hu_article4125.html oldalra.

1 komment

Címkék: poznan taizé európatalálkozó

Beszámolók a hivatalos Taizé oldalon

2009.11.03. 12:34 Johannesz

Köszönjük szépen az elküldött beszámolókat!

Néhány beküldött beszámoló egészben, vagy részben megjelent a Taizéi Közösség hivatalos honlapján is:http://www.taize.fr/hu_article9020.html

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló taizé

Néhány video a YouTuberól

2009.10.30. 11:53 Johannesz

Ímeg néhány videó linkje:

Taizé meeting Pécs 2009
Taizé meeting in Pécs 2009
Taizé meeting Pécs 2009
Taizé meeting 2009 Pécs
Taizé 2009 Pécs HUN

Néhány héten belül mi is összeállítunk egy hosszabb videóanyagot a találkozóról, amit megtekinthettek majd itt a blogon.

1 komment

Címkék: video pécs találkozó taizé

Üdvözlet Ukrajnából

2009.10.30. 09:02 Johannesz

Dear friends!
Meeting in Pecs was very -very nice. People were friendly for us, families were super. Parishes and prayers were organize good. All people from my group are happy that they can come to Pecs and to be in meeting. For many of them it was first meeting Taize and they have good memories about it.
I hope that my group was good to your too. that you do not have problems
with them.
We say  Thank you very much for everybody who organized Taize in Pecs and
send best wishes for all.
Thank you and thank you for all.
We hope to meet in Poznan.
We will be pray for all who organized meeting in Pecs.
Maryana, Sokal


Fordítás:

Kedves barátaim!
A pécsi találkozó nagyon-nagyon jó volt. Az emberek barátságosak voltak, a családok pedig szuperek. Az egyházközségek és az imák jól szervezettek voltak. Az én csoportomban mindenki nagyon örült, hogy el tudott jönni Pécsre a találkozóra. Közülük sokaknak ez volt az első Taizé Találkozójuk és nagyon jó emlék lett számukra. 
Remélem, ti is örültetek a csoportommal való találkozásnak, és nem volt velük semmi probléma . 
Köszönet mindenkinek, aki részt vett a Pécsi Taizé Találkozó szervezésében, és a legjobbakat kívánjuk nektek. 
Remélem, Poznanban találkozunk. 
Imádkozni fogunk mindazokért, akik Pécsen a találkozót szervezték. 

1 komment

Címkék: pécs beszámoló ukrajna taizé

Két újabb fotóalbum

2009.10.29. 15:11 Johannesz

Két újabb fotóalbumnak a linkjét küldtétek be nemrég. Köszönjük, hogy megosszátok mindannyiunkkal ezeket!

Pécs 2009

Taizé in Pécs 2009

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek fotóalbum taizé

James és András is búcsút vett Pécstől

2009.10.28. 22:50 Johannesz

A mai nap délelőtt James testvér és András testvér is elhagyta Pécsett; mostanra valószínűleg Taizében vannak már. Tegnap este nagyjából ötven ember (főszervezők és a plébániákon segédkezők) volt hivatalos egy utolsó imádságra a taizéi testvérekkel. Az imát követően össznépi melegszendvics-evést és palacsintázást tartottunk, majd elmondtuk egymásnak a tapasztalatainkat a találkozóval kapcsolatban.

Néhány gondolat James testvértől: "Meglepően tapasztaltam, hogy én is élveztem a találkozót és engem is megérintett. Kell, hogy teret hagyjunk, hogy a Szentlélek megérintsen az életünkben. Sok minden volt, amit sokkal jobban is megszervezhettünk volna; gondolom, mindannyian így éreztük. De a Szentlélek olyan nagyon keményen dolgozott a hétvégén velünk együtt, hogy nagyon szép pillanatokat éltünk át. De még nincs vége. Semmit sem ér, hogyha csak egy szép hétvégénk volt egy szépen feldíszített sportcsarnokban. Ez így nem elég. A rejtett és igazi szándékunk, hogy most így összehoztunk benneteket. Hogy Ti fiatalok, akik szeretnétek tenni az Egyházatokért, ezt együtt tehessétek meg a későbbiekben..."

November elején András testvér visszajön egy időre Pécsre és segít nekünk a továbblépésben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs búcsú képek andrás james találkozó taizé

Képek a Pécsi Taizé Találozóról

2009.10.28. 15:10 Johannesz

Képek a Pécsi Taizé Találkozó első napjáról (péntek)

Képek a Pécsi Taizé Találkozó második napjáról (szombat)

Képek a Pécsi Taizé Találkozó utolsó napjáról (vasárnap)

Ha van Nektek is sok képetek, töltsétek fel valahova és kommentbe írjátok ide a linket, vagy küldjétek el a pecsitaizetalalkozo@gmail.com címre! Köszönjük!

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek taizé

Beszámolók Tőletek

2009.10.28. 14:55 Johannesz

Köszönjük az eddig beküldött beszámolókat. Folyamatosan várjuk néhány soros élménybeszámolóitokat, fényképeiteket! (pecsitaizetalalkozo@gmail.com)


Sziasztok!

Nagyon sokat adott a találkozó. Vágytam már egy lelki programra, mert az életem most egy kicsit kemény. Pécsett sikerült elcsöndesedni, megtapasztalni Isten szeretetét. Örülök, hogy ilyen sok jó szándékú, segítőkész fiatal vett körül. Nagyon kedves családhoz kerültem, akik a
 lányuknak tekintettek erre a pár napra, és maximálisan kedvemre tettek. Hálás vagyok  Istennek ezért, mindenkit bíztatok, hogy keresse a hasonló alkalmakat.   Bogi


Emlékezetes három napot tölthettem el Pécsett a taizéi találkozó keretében. Többen osztálytársak indultunk a különvonattal, kissé kételkedve az idő alakulásával kapcsolatban, hiszen az időjárás azért merőben képes befolyásolni programokat, hangulatot. Ám nem kellett csalódnunk, aki befogadott minket, Vera néni(innen is köszönjük neki a vendéglátást) hosszan mesélt nekünk a városról és a családjáról, így a helyszínnel is kicsit jobban azonosulva tudtuk átélni a találkozó lelki oldalát. Nagyon jól éreztem magam a közös imákon, mind a csarnokban, mind a plébánián, illetve vasárnap a dzsámis misén. Jó érzés volt befogadni azt a gondoskodást, amit a szervezők adtak. A kiscsoportos beszélgetésen a "barátság", mint téma számomra nagyon sokat jelentett.A brüsszeli és ezt a találkozót is magam mögött hagyva, egyre inkább érzem magam ösztönözve arra, ahogy a záró imán is életszerűvé vált, megerősödve, gyertyalángként menjek haza s hirdessem az örömhírt.
egy 18 éves budapesti résztvevő

Szólj hozzá!

Címkék: kép pécs beszámoló taizé

Írjatok beszámolót és küldjete képeket a Taizé találkozóról!

2009.10.26. 15:04 Johannesz

Kérünk Titeket, akik részt vettetek a találkozón és kedvet éreztek hozzá, írjatok néhány sort, hogy milyen volt számotokra, hogyan éltétek meg.

Kérjük továbbá, hogy küldjétek el nekünk a legjobb képeiteket, esetleg rövidebb videókat.

Az elküldött írások/képek/videók közül néhányat felteszünk a Taizé Közösség hivatalos honlapjára (http://www.taize.fr/hu), néhányat pedig ide a blogra.

A cím, ahova küldhetitek: pecsitaizetalalkozo@gmail.com

Előre is köszönjük az írjásokat/képeket/videókat!

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek kérés videók írások taizé

Amit itt hagytak

2009.10.25. 22:52 Johannesz

Elérkezett a Pécsi Taizé Találkozó utolsó napja. A délelőtt folyamán Alois testvér, András testvér, Francesco testvér és Ulrich testvér a Székesegyházban  Đuro Hranić djakovi segédpüspök által koncerlebrált Szentmisén vettek részt.

A találkozó utolsó programja a közös ima volt a Székesegyházban, ahova nem csak a zarándokok, hanem az őket befogadó családok nagy része is ellátogatott, hogy együtt imádkozhassunk. Az imára több, mint ezerötszázan érkeztek, akik a padokban, szőnyegeken, polifoamokon húzták össze magukat a Székesegyház egész területén (a két oldalkápolnát is ki kellett nyitni).

A találkozó véget ért Pécs városában. A zarándokok elbúcsúztak Pécstől és egymástól. A taizés testvérek közül is elhagyták már néhányan a várost.

A hét folyamán a többi itt maradt testvér is visszautazik Taizébe. Ennyi lenne hát? Akik részt vettünk a találkozókon, mi mindannyiunk tudjuk, hogy nem. A Taizé találkozó nem hasonlítható semmiféle világi találkozóhoz; sőt még más keresztény találkozókhoz sem. A taizés  testvérek nem azért jöttek közénk, hogy megmutassák magukat. Nem azért jöttek, hogy egy szép emlékkel gazdagítsák életünket. A találkozó ennél sokkal többet adott mindannyiunknak. Megtapasztalhattuk azt, hogy milyen jó szeretetben élni. Hogy milyen jó együtt tekinteni az Úrra. Hogy megbízhatunk a másik emberben. A taizé testvérek ugyan elmentek, de nagyon fontos dolgokat hagytak itt a számunkra. Ezen dolgok többségét szavakba sem lehet foglalni. Itt hagyták nekünk a hitet, hogy lehet békességben, szeretetben és bizalomban élni egymással.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek vége székesegyház püspök harmadiknap taizé zarándokok

A találkozó második napja

2009.10.25. 02:43 Johannesz

A találkozó második napján a reggeli programot a pécsi plébániák rendezték. Minden szállást adó plébániában nagyjából egy órás taizé imát tartottak a fiatalokkal teli templomokban. Az imát követően kis csoportokban a zarándokok a barátságról beszélgettek egymással a Filippieknek írt levél 2,1-5 alapján. hogy az Evangélium hogyan változtathatja meg másokhoz való viszonyunkat.

A kiscsoportos beszélgetések után elérkezett a déli ima ideje, melyen - a tegnapi estéhez hasonlóan - a Laubert Dezső Sportcsarnokban összegyűltek a fiatalok. A közös imát követően elérkezett a közösségi élet teljesebbé és mélyebbé tételének egy másfajta  eszköze, a közös étkezés.

Az ebédet követően a workshoppok következtek, ahol a fiatalok legnagyobb problémája a bőség zavara volt. Azt lehet mondani, hogy mindegyik műhely körül igen nagy volt az érdeklődés (a székek korlátozott száma miatt nem ritkán a földön ülve hallgattak végig egy előadást, vagy beszélgettek egy adott témáról).

Este hét órakkor elérkezett a találkozó utolsó programja a sportcsarnokban, melyre több, mint háromezer zarándok érkezett. A közös ima után Mayer Mihály, pécsi megyéspüspök emlékezett vissza a húsz évvel ezelőtti találkozóra, majd Alois testvér beszélt az összetartozásról és arról, hogy nem a nagy tettek fogják megváltani a világot, hanem a nap mint nap megtett jócselekedetek.
A beszéd után felolvasták azon - közel húsz - országot, ahonnan a zarándokok érkeztek.

Az sportcsarnoki taizés imádságot a több, mint két órás kereszt körüli imával zártuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek fiatalok találkozó másodiknap taizé

A találkozó első napja

2009.10.24. 02:36 Johannesz

Elérkeztünk október 23-ához, a Pécsi Taizé Találkozó kezdetéhez. Az önkéntesekkel reggel fél kilenckor taizé-imával kezdtük a napot, hogy a reggel érkező zarándokokat megfelelő lelkülettel tudjuk fogadni. A délelőtt folyamán több, mint félezer fiatal regisztrált, majd a nap második felében a regisztráltak száma közel másfélezerre nőtt.
2009 október 23-án azért zarándokolt ak Pécsre az ország egész területéről és a környező országokból a fiatalok, hogy együtt legyünk békességben és szeretetben. Hogy mi, akik a békét és a szeretetet választottuk, személyesen is találkozzunk.

A délután folyamán a zarándokok számos műhelyfoglalkozáson vehettek részt, majd este hét órára elérkezett a nap csúcspontja, az esti közös taizé-ima, ahol Alois testvér, a taizé közösség vezetője köszöntötte a fiatalokat a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban. Az énekek vissza-vissza térő sorai lassan nyugalmat és harmóniát hoztak. A kereszt körüli imán kígyózott a sor a keresztnél, hogy odaadjuk mindazt Krisztusnak, amiért hálásak vagyunk és amiket nehéz hordoznunk.

Annak ellenére, hogy a nap folyamán több eltévedt szálláskeresőnk is akadt - elkönyvelhetjük a regisztrációk és az accomodations sikerességét, hiszen  mindenkinek volt hová mennie, az elveszett bárányok pedig még időben megkerültek.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek találkozó elsőnap taizé taizéima

Preparation day

2009.10.23. 00:35 Johannesz

Végre megérkeztek az első  önkéntesek! Where do you come from? Jól utaztatok? Wie geht’s dir? Wath’s your name? és ehhez hasonló kérdések hangzottak el egyre gyakrabban  a mai nap folyamán. A Welcome Schoolban délutántól kezdve kicsit másként folytatódott az élet, mint eddig. Az ott tanuló fiatalokat a találkozó önkéntes résztvevőit váró, kezdetben kisebb, majd nagyobb csoport váltotta fel.

Az érkező kb. 80 fiatal az esti ima után juthatott el a számukra megadott egyházközségekbe, ahol már a befogadó családokhoz kalauzolták őket.

Számos feladat akad, amiben szükség van segítségre. Mindamellett, hogy sokan jelentkeztek pl. ételosztásra, a kórusban való éneklésre, a lehetőségek tárházában még mindig akad hely bőven…

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs képek önkéntesek taizé

Felkészülve az önkéntesek fogadására

2009.10.22. 09:56 Johannesz

A mai délutánon érkeznek meg az önkéntesnek jelentkezők. Tegnap este ennek fényében gyűlt össze a kis csapat, hogy megtervezzük a szolgálatra jelentkezők fogadását és rugalmassá tehessük a feladatok kiosztását.
A találkozó előkészületeihez már csak egy-két (kisebb-nagyobb) simítás szükséges, de jól  áll a szervezés. Megvannak a táblák, az étkezési- és utazási jegyek, a regisztrációs lapok, stb... Ki lettek jelölve a főbb feladatkörök vezetői is a találkozó idejére.
Ma este 19.00-kor közös taizé-imát tartunk a Kereskedelmi Iskolában (Rét utca 41-43), ahova szeretettel várunk mindenkit. Nagyjából százan leszünk az önkéntesekkel együtt az imán. Ez egy igen jó alkalom a felkészülésre és feltöltődésre a találkozó kezdete előtti utolsó napon.

Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes pécs képek megbeszélés találkozó taizé szolgálók

Hogy mások is lássák

2009.10.21. 15:01 Johannesz

Rengeteg taizés plakát várja még méltó helyét. Sajnos közterületekre nem helyezhetjük el ezeket, ezért arra kérnénk mindenkit, hogy aki a hirdetés szempontjából megfelelő helyen lakik, jöjjön be a Hittudományi Főiskolára (Papnövelde u. 1-3) és vigyen haza magával egy-két plakátot, amit otthon kiragaszt az ablakára, vagy a kerítésére.

Kik laknak a hirdetés szempontjából megfelelő helyen?

 • akik földszinti lakásban laknak
 • akik házban laknak
 • akik a belvárosban laknak

Gyertek minél többen plakátokért, had tudja meg Pécs, mi is történik ezen a hétvégén a városban!

3 komment

Címkék: hirdetés pécs plakát poszter taizé

Mi is lesz a találkozón pontosan?

2009.10.21. 00:32 Cornflower

Ez nagyban tőlünk is függ :)

Mindenesetre elkészült a találkozó programfüzete. Íme egy kis ízelítő:

OKTÓBER 22. CSÜTÖRTÖK
16:00-tól fogadás az Kereskedelmi Iskolában, Rét utca 41-43.
19:00 esti Ima az Kereskedelmi Iskolában
20:00 - 22:00 fogadás a helyi egyházközségekben, majd a vendéglátó családoknál.

OKTÓBER 23. PÉNTEK
Reggeli a szálláshelyen.
9:00-tól fogadás az Kereskedelmi Iskolában, majd az egyházközségekben és a vendéglátó családoknál.
15:30 Műhelyfoglalkozások:

1. Hogyan fedezhetem fel Isten hívását az életemben?
Hittudományi Főiskola,Papnövelde utca. 1-es terem
2.Remény jelei - az élet öröme: fogyatékkal élni
Kocsis László terem,Bazilika mellett
3. "Ki az én felebarátom?" Barátságunk Jézus legkisebb testvéreivel, a           szegényekkel - a Sant'Egidio Közösség tanúságtétele
Karitász, Janus Pannonius utca
4. Mit kezdhetünk a megszerzett szabadsággal?
Hittudományi Főiskola, Papnövelde utca. 4-es terem
5. Virtuális utazás Pécs városában magyarázattal
Hittudományi Főiskola, Papnövelde utca. Díszterem
6. Gospel kórus
Evangélikus templom, Dischka Gy. utca
7. Helyi népzene- és néptáncbemutató
Nagy Lajos Gimnázium, Janus Pannonius utca
8. Hogyan találhatjuk meg helyünket a világban?(Hasznos és nem hasznos cselekedetek felismerése) (25 fő)
14:30, különbusz a Domus Parkólóból (Ipari Utca) Máriakéméndre
9. "Az ég az Úr ege, de a földet az ember fiainak
adta."(115 zs.) teremtésvédelmi (környezetvédelmi) gondolatok
16:00 Evangélikus kápolna, Dischka Gy. utca
10. Csend és egyéni imádság (Lehetőség személyes lelki beszélgetésre és a
kiengesztelődés szentségének felvételére.)
Egész délután, Corpus Christi Kápolna, Bazilika

17:30 - 18:00, VACSORAOSZTÁS, Kereskedelmi Iskola
19:00 KÖZÖS IMA
Sportcsarnok, Dr. Veress Endre utca
Az ima második felében Alois testvér rövid elmélkedést tart, amit kereszt körüli ima követ. Hazatérés a családokhoz és a szálláshelyekre. A fogadó családokra való tekintettel
kérjük, hogy legkésőbb 22:00-ig érjetek haza.
 

OKTÓBER 24. SZOMBAT
Reggeli a szálláshelyeken.
8:30 Délelőtti ima a fogadó egyházközségekben. Az imát követően kiscsoportos beszélgetések lesznek 11:00 - ig.

15.30 Műhelyfoglalkozások:
1.Miért olyan furcsák és haragosak a zsoltárok?
Hittudományi Fıiskola, Papnövelde utca.
2. Egyházzenei koncert helyi fiatalokkal
Ferences templom, Ferencesek utcája
3. Látás nélkül megtapasztalni Isten gondviselését Altemplom, Bazilika
4. "Az ég az Úr ege, de a földet az ember fiainak adta." (115 zs.) teremtésvédelmi (környezetvédelmi) gondolatok
Evangélikus kápolna, Dischka Gy. utca
5. "Jöjj Szentlélek" - "Menjetek, tegyétek tanítványommá az egész földet!"
Nagy Lajos Gimnázium, Janus Pannonius utca
6. Mit kaphatunk az idős emberektől?
Hittudományi Főiskola, Papnövelde utca. 2-es terem
7. Cigány vallásosság
Kocsis László terem,Bazilika mellett
8. Hogyan fedezhetem fel Isten hívását az életemben?
Hittudományi Főiskola, Papnövelde utca. 1-es terem
9. Beszélgetés az egyházatyák írásairól
Belvárosi templom (Dzsámi), Széchenyi tér
10. Hogyan találhatjuk meg helyünket a világban?
(Hasznos és nem hasznos cselekedetek felismerése) (25 fő)
14.30 különbusz indul a Domus Parkólóból (Ipari Utca) Máriakéméndre
11. Csend és egyéni imádság
(Lehetőség személyes lelki beszélgetésre és a
kiengesztelıdés szentségének felvételére.)
Egész délután,Corpus Christi Kápolna,Bazilika

17:30 - 18:00 Vacsoraosztás az Kereskedelmi Iskolában
19:00 KÖZÖS IMA
Sportcsarnok, Dr. Veress Endre utca
Az ima második felében Mayer Mihály püspök úr köszöntő szavait hallgatjuk meg, és Alois testvér rövid elmélkedését, amit kereszt körüli ima követ.

OKTÓBER 25. VASÁRNAP
Reggeli a szálláshelyeken. Részvétel a fogadó egyházközségek szokásos
vasárnapi istentiszteletén. Ebéd a szálláshelyeken.
14:30 ZÁRÓIMA, Székesegyház ("01" a térképen).
15:30-tól: Elutazás (A különbuszok impulzusokban jönnek a Barbakánhoz)

Szólj hozzá!

Címkék: pécs program taizé

Pécsi győzelem

2009.10.20. 15:43 Johannesz

A Bizalom Zarándokútjának fontos sarkköve, hogy a fogadó város lakói a zarándokokat  saját otthonukban  látják vendégül, szállásolják el. Ezáltal igazán bensőségessé válik az országhatárokat nem ismerő közösség.

Pécs példásan szerepelt ezen - a találkozó sikerességének egyik legfontosabb - vizsgáján. A pécsiek bizalma és szeretete lehetőséget teremtett arra, hogy a közel kétezer fiatal kivétel nélkül egy pécsi otthon melegében hajthassa álomra fejét. A szervezők nevében végtelenül hálás vagyok a szállásfelajánlásokért.

Ez a siker azonban nem a szervezők sikere. Ez a siker a pécsiek és az Úr sikere. Nagyon jó érzés ilyenkor pécsinek lenni. Megbízunk egymásban.

Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött. - Mt 10,40.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs szállás taizé zarándokok

Szükség van még önkéntesekre!

2009.10.20. 14:52 Johannesz

Hasznosan telt a tegnap éjszakába nyúló megbeszélés a Hittudományi Főiskolán. James és András testvérek kijelölték az adott feladatkörök felelőseit és terveket dolgoztunk ki az egyes feladatok megvalósításához. Ugyan a munka oroszlánrészének elvégzéséhez elegendően vagyunk, de jónéhány olyan feladat van, ahol szükségünk lenne még önkéntesekre. 

Szükség lenne néhány olyan személyekre, akik egy táblával a kezükben  vasútállomástól és a buszpályaudvartól a fő elosztó központig (Kereskedelmi Iskola) mutatnák az érkező zarándokoknak az irányt. Természetesen a szolgálók váltani fogják egymást és a Kereskedelmi Iskolában szolgáló testvérek forró teával várják majd az utcán szolgálókat.

Szükség lenne olyan személyekre is, akik a vasárnapi közös ima után segítenek a zarándokok buszokhoz való navigálásában. Nagy valószínűséggel a vasárnapi imára a zarándokokat szállásadóik is elkísérik, így rengeteg ember lesz a téren.

Jelentkezés esetén vagy írjatok kommentet ide, küldjetek e-mailt a pecs@taize.fr címre, vagy hívjátok a 30/ 2 966 988-as telefonszámot!

 

Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes pécs képek fiatalok megbeszélés taizé

Megbeszélés a Hittudományin

2009.10.19. 15:18 Johannesz

A mai nap folyamán (október 19-én) a Hittudományi Főiskola épületében (Papnövelde u. 1-3 II. emelet) 19.00-kor egy utolsó nagy megbeszélésre ülünk össze. Ezen az összejövetelen nem az egyes plébániákhoz tartozó teendőket fogjuk átbeszélni, hanem azokat a teendőket, melyek ahhoz szükségesek, hogy a találkozón résztvevőket hatékonyan és szeretettel tudjuk szolgálni.

Ilyen teendők pl.: érkezők fogadása a vonatállomáson, érkezők elosztása az egyes plébániák között, ételosztás a Sportcsarnokban, stb...

Ez a megbeszélés minden felekezetet egyformán érint, így nagyon fontos lenne mindazok megjelenése, akik szolgálni szeretnének, ugyanis most fogjuk megbeszélni, hogy konkrétan ki milyen feladatot fog ellátni a találkozó ideje alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs megbeszélés taizé hittudományi

Várakozva

2009.10.18. 14:35 Cornflower

Lassan elindul egy újabb hét: a találkozó hete. A sok sürgés - forgás és szervezkedés közepette jó kicsit megállni (a napi imákon is), és arra figyelni, hogy mi az, ami valóban találkozássá teszi ezt a találkozót. A találkozás része garantált. A kérdés már csak az, hogy kinek mit jelent majd és hogyan fogadja magát a pillanatot; a találkozás pillanatát...

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy mi mindenre várakozunk? Remélhetőleg a lelkes vendéglátóknak köszönhetően családias környezetben tölthetik az érkező fiatalok a találkozó hétvégéjét. Szállásra azonban még mindig szükség van, hogy senki se maradjon család nélkül!

Bizalom Zarándokútja a Földön! - www.taize.fr

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs taizé zarándokok